Kežmarský festival Európske ľudové remeslo bude venovaný potravinárstvu

03.07.2006 Kežmarok

Kežmarok 3. júla (TASR) - Šestnásty ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku od 7. do 9. júla bude venovaný potravinárstvu.
Riaditeľ podujatia Ladislav Melikant na dnešnej tlačovej besede informoval, že priamo v areáli bude vyše päťdesiat druhov remesiel. Mesto pripravilo sto dobových stánkov, v ktorých sa predstaví asi dvesto remeselníkov. Najpočetnejšie budú zastúpení slovenskí majstri, ale prídu aj remeselníci z Česka, Maďarska, Poľska a po prvýkrát aj z Belgicka a Dánska.
Na tohtoročnom EĽRO budú mať premiéru viaceré remeslá. Medzi potravinármi sa predstavia mäsiari, ktorí predvedú ručnú výrobu klobás, tlačenky ale aj \" šmaľcu\" (v spišskom nárečí bravčová masť). Novinkou bude aj salaš s ovcami, ich dojením a tradičnou výrobou ovčieho syra.
V sprievodnom programe sa na dvoch javiskách vystrieda počas troch dní vyše 40 súborov a skupín s 800 účinkujúcimi. \" Predstaví sa jedenásť zahraničných folklórnych súborov, päť domácich, šesť ľudových hudieb a dve bábkové divadlá. Zaujímavý bude piatkový program v evanjelickom artikulárnom kostole nazvaný Modlitba národu, \" priblížila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Gabriela Kantorková.
Areál kežmarského hradu bude patriť Syrárskemu trhu s prezentáciou deviatich slovenských a jednej českej mliekarne. Múzeum okrem prehliadky hradu pripravilo výstavu skla a keramiky a divadelné predstavenia. Deťom je určená rozprávka Krásna pastorkyňa a dospelým nočné predstavenie Vdova, ktoré námetovo čerpá z príbehu kežmarskej hradnej panej Beáty Laskej.
Súčasťou EĽRO aj v tomto roku bude súťaž o kráľa remesla, ktorej výťažok poputuje na pomoc deťom.
 

Vyberte región

mark